پدر شام خورد و چای پشت بندش را سر کشید و بی آنکه حرفی بزند لباس کارش را پوشید و از خانه بیرون زد. و من در نور مهتاب دیدم که به خانه یکی از همسایگان رفت و من خوشحال بودم که می توانم شب کاری پدر را ببینم. روزکاریش را موقعیکه نیم چاشتی برایش می بردم دیده بودم. اندیشیدم اگر در کار بگذارد خروسی سر بریده خواهد شد و سرش را زیر آستانه در چال خواهند کرد که این دیدن ندارد. بخصوص موقعیکه خروس سر کنده بالا و پایین میپرد. شنیدم مادر گفت: "برای ساختن تنور رفته است. " لیوان چایم را نصفه نیمه رها کردم و با دو خودم را گذاشتم خانه همسایه. زنان بسیاری را دیدم که آستین هایشان را بالا زده و در روشنایی مهتاب و دو تا فانوس که یکیش پت پت میکرد و من از اشکالی که تکه پاره های نورش در سایه مهتاب میساخت می ترسیدم و آن یکی هم، رنگ ورویی نداشت، چانه های بزرگی از گل را ورز میدادند. شوخی و جدی میزدند و می خندیدند. پدرعادت به سکوت داشت و بی آنکه گوشش بدهکار قیل و قال های زنانه باشد در آن طرف حیاط در محلی که با یک چراغ طوری روشن بود، دایره ای کشید و در وسط آن ایستاد و گل ها را دور تا دور خود با دقت و وسواس روی هم می گذاشت و گاه نگاهی از روی شفقت به من می کرد. آهسته آهسته تنور شکل می گرفت و هر چه بالا تر می رفت پاسخ این سوال که پدر چگونه از تنور بیرون خواهد آمد برای من سخت تر میشد. از آن زمان تا کنون سالهای زیادی میگذرد و حالا از پدر چگونگی ساخت تنور را می پرسم: "گل سبز را در لگن و بادیه های بزرگ 24ساعت آب می کردند و بعد از صاف کردن از سنگ و کلوخ، با کرک آهو، سبوس جو و کاه نرم مخلوط کرده چنانچه باز هم شل بود با کمی خاک رس سفت می کردند. گل بدست آمده را ورز میدادند وبعد استفاده می کردند."
به گزارش فروی نیوز در شهر فرخی تا چند سال پیش هر خانه ای بنا میشد قطعا یک یا دو تنور ساخته میشد در گذشته انواع تنور کوچک و بزرگ ،زمینی و در سطح زمین با انواع آجرهای فشاری یا خشتی یا سفالی ساخته میشد و اساتیدی از قبیل مرحوم کربلایی بنده علی اسلامی و مرحوم گلمحمد کاظمی در ساخت تنور مهارت داشتند ولی چند سالی هست که تنور های سفالی مد شدند و بیشتر کسانی که دوست دارند نان داغ در منزل تهیه کنند از این نوع استفاده میکنند این نوع تنور به دو طریق سفال پخته و خام استفاده میشود و نوع خام آن در دو کارگاه تنور مالی خانگی در شهر خور و روستای چاهملک درست میشود و با باید بعد از نصب توسط یک استاد کار بلد این تنوز پخته شود تا از از هم پاشیدن و شکستن ان جلو گیری شود.واگر از خود تعریف نباشته حقیر هر چهار مدل تنور ( با آجر فشاری یا گری ، آجر سفالی ، تنور سفال خام ،سفال پخته )را کار گذاشته ام . تنور های سفالی منطقه بیشتر از شهر اردکان یزد تهیه میشود چون هم قیمت مناسبی و هم کیفیت خوبی دارند و طریقه گل درست کردن و ورز دادن گلها با دستگاه انجام میشود و خیلی سریع ساخته میشود. و از حالت نیمه سنتی میباشند
به گزارش فروی نیوز تعدادی از کارگاههای سنتی تنورسازی فارغ از دنیای مدرن امروزی همچنان به کار خود ادامه میدهند ، تنورهای سفالی بیشتر مورد استفاده هتلها، رستورانها و برخی کشاورزان در روستاها برای پخت نان قرار میگرفت اما امروز با رشد نانوایی های به اصطلاح آزاد پز سفارش خرید تنور هم بیشتر شده است.
عکسهای دیدنی از ساخت تنور (تنورمالی) در ادامه مطلب ببینید