چوپانان آباد

چوپانان آباد

نمیذارم دیگه تنهات چوپونون choopananabad@yahoo.com
چوپانان آباد

چوپانان آباد

نمیذارم دیگه تنهات چوپونون choopananabad@yahoo.com

قاتق غذایی فراموش شده



قاتق غذایی فراموش شده

نوشته :نسل سومی



 این غذا در جاهای مختلف ایران وجود دارد و اسامی گوناگونی نیز دارد در اطراف نائین به آن ماستینه می گویند در خراسان به آن شیراز می گویند ولی ما در چوپانان به آن قاتق می گوئیم

در کتب لغت قاتق به صودرت زیر معنی شده
واژگان ترکی قاتق ( qatıq) و یوغورد (yoğurd) به معنای ماست ، در مناطق مختلف آذربایجان استعمال میشوند.
معنی قاتق | فرهنگ فارسی معین -
www.vajehyab.com/moein/قاتق(تِ) [ تر. ] (اِ.)1 - ماست . 2 - (عا.) خورشت ، خورشتی که با نان خورده شود.
پدران ما چگونه قاتق درست می کردند
وقتی یک دیگ بزرگ دوغ می جوشید و سرد می شد این مایع که مایع کشک بود و در عملیات بعدی به کشک و ترف (قزه قورت) تبدیل می شد یک خیک می اورند و این مایع کشک را با همان مقدار ماست تازه و گیاهان معطر مثل نعناع و بنه نارس و مقداری نمک مخلوط می کردند و درون خیک می ریختند و از جایی آویزان می کردند بعد از 3 تا 4 روز قاتق آماده خوردن بود چند قاشقی از آن را خارج میکردندو یا با نان تازه می خوردند یا آبدوغ میکردند و یا اگر بادنجان داشتند بعنوان کشک در کشک بادنجان از آن بهره می بردند
هر وقت مقداری از مواد خیک کم می شد مقداری ماست یا مایع کشک به تناوب به آن اضافه میکردند و یکنفر دستش را تمیز می شست و مواد داخل خیک را مخلوط می کرد من اکثر اوقات این کار را درخانه انجام می دادم و در پایان کار مواد باقیمانده روی دستم را لیس می زدم و لذت می بردم البته هر چند روزی یکبار خیک را داخل جوی آّ ب یا یک طشت آب قرار می دادند و کپک های روی خیک را تمیز می کردند و مقداری نمک روی خیک می پاشیدند این مواد در طول تابستان همیشه در خانه آماده خوردن بود


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد