نحوه ی ساخت مایه ی کومه
نقل از : وبلاگ اوشن علیا
برای درست کردن مایه ی کومه یک چانه خمیر نان(آرد گندم )رالای دسته ای از برگهای پونه می گذارند تا خمیرو پونه به هم بچسبند. بعد آن را در کیسه ای قرار می دهند این کیسه را در جایی دور از آفتاب مستقیم، خنک و دارای جریان هوا به مدت 1 سال قرار می دهند تا ضمن خشک شدن کهنه نیز بشود.
نحوه ساخت کومه:
شیر گوسفند و بز (هردو با هم مخلوط و یا به صورت مجزا)را جوشانده و می گذارند سرد شودآنگاه مقداری معین و مشخص از مایه ی کوبیده و پودر شده کومه رادر شیر اضافه کرده و آن را در شیر به ظرف می مالند.بعد از چند دقیقه باید کومه گرفته باشد) بسته شده باشد یعنی اینکه حالت شیر عوض می شود.)اگر این حالت ایجاد شود کومه ی خوبی ایجاد خواهد شد و در غیر این صورت کومه ایجاد نخواهد شد. سپس شیر گرفته را داخل خیک می ریزند و روی آن را هر شب مقداری شیر خنک می ریزند تا کومه آنها بیشتر شود و کومه ی روان تری داشته باشند . در چند روز اول شیر باید در خیک مالیده شود تا کومه سفت نشود. حداقل شیر باید 15روز در خیگ باشد تا کومه به خوبی خود را بگیرد و آماده ی خوردن شود البته کومه خیلی هم نباید در خیگ قرار بگیرد تا حالت سفت پیدا کند.در تمام مدت خیگ در جای خنکی باید قراربگیرد که دور از نور آفتاب باشد. البته دمای خیلی پایین و پایین یخچال نیز کومه ساخته نمی شود به نظر می رسد دمای 2۴درجه سانتیگراد مناسب ساخت کومه می باشد