ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
آیا این سیستم کشاورزی در چوپانان امکان پذیر نیست؟
به گزارش ایرنا، ˈحسن فتاحیˈ روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت: حدود 10 هکتار از سطح مزارع سنبک و چهار طاقی این شهر زیر کشت محصول هندوانه است که به طور متوسط 25 تا 30 تن هندوانه از هر هکتار از این مزارع برداشت می شود.
وی افزود: این محصول در اوایل فروردین ماه در چاله های چهارطاقی و سنبک کشت می شود و از اوایل تیرماه برداشت ان آغاز می شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر از 204 چاله مفروض، 103 چاله در این مناطق فعال است.
فتاحی گفت: میزان آب هندوانه های برداشت شده از این چاله ها، حدود 10 درصد بیش از سایر هندوانه هاست و به همین دلیل نیز دارای مواد قندی کمتر و مناسب برای افراد دیابتی است.
وی خاطرنشان کرد: در کشت معمولی هندوانه آب به سمت بذر هدایت می شود، اما در کاشت هندوانه در منطقه های سنبک و چهارطاقی بذر هندوانه به سمت محصول هدایت می شود.
وی تصریح کرد: در این چاله ها از هیچ گونه کود شیمیایی استفاده نمی شود و محصول بدست آمده از آن کاملا ارگانیک است.
چاله های منطقه های سمبک و چهارطاقی آران و بیدگل، گودال هایی با قدمت افزون بر سه قرن در عمق کویر سوزان و گرم است که کویرنشینان در آن به کشت انواع صیفی می پردازند.
این چاله ها با کاربری کشاورزی دیم و با بهره گیری از ذکاوت و هوش سرشار ساکنان این منطقه در گذشته های دور ایجاد شده است.
گزارش
«چاله سنبک» گوشه ای از شگفتی های کویر
نویسنده: فروغ صالحی شهرابی
نقل از :http://www.magiran.com/npview.asp?ID=2742567
نام کویر، همواره از گذشته های دور منطقه ای بی آب و علف را در ذهن تداعی می کند، اما در دل شن های روان کویر آران و بیدگل از حدود 300 سال پیش تاکنون اتفاقات جالبی هر ساله در فصل کاشت صیفی به وقوع می پیوندد، در دشت موسوم به «چاله سنبک» واقع در شمال شهرستان آران و بیدگل مردمان سختکوش، مومن و باصفای کویر نوعی کشاورزی شگفت انگیز را تجربه می کنند.
در بین تپه های ماسه ای که تا زانو در آن فرو می روی و راه رفتن را سخت و طاقت فرسا می کند، گودال های بزرگی (چاله) وجود دارد که هندوانه های آن هیچ گاه آبیاری نمی شوند چون سطح آب زیرزمینی در آن خیلی بالااست به طوری که هنگام راه رفتن با کنار رفتن ماسه های خشک می توان ماسه های نمناکی که حاکی از وجود آب است، مشاهده کرد. در دل کویر آران و بیدگل مکانی به نام «چاله سنبک» وجود دارد که هر بیننده ای را مجذوب خود می کند و یکی از کم نظیرترین جاذبه های طبیعی ایران است. در شمال آران و بیدگل با پیمودن 15 کیلومتری از بین ریگ ماسه های کویر به چاله های سرسبزی برمی خوریم که در آن صیفی جات کشت می شود وقتی به اطراف نگاه می کنی نه چاه آبی می بینی و نه قناتی، حتی خبری از راه رفت و آمد برای آبرسانی سیار هم نیست.
با چشمان جست وجوگر خود چاله هایی را در دل کویر بیدگل مشاهده کردیم که از آن هندوانه هایی شیرین و آبدار با خواص دارویی کم نظیر به عمل آمده بود که به جرات می توان گفت خیلی از شهروندان آران و بیدگل هنوز طعم آن را نچشیده اند. عضو توسعه صندوق چاله سنبک در گفت وگوی اختصاصی خود با خبرنگار می گوید: حدود 400 چاله سنبک در منطقه کویری بیدگل است که از این میزان 150 چاله قابل کشت است.
غلامرضا مهدی زاده، درباره تامین آب کشت دیم هندوانه در این منطقه توضیح می دهد: در عمق یک متری از کف چاله های کویر به آب شیرینی می رسید که محصول آن هندوانه هایی بزرگ و پرآب تر از هندوانه های بازاری و بومی است.
وی یکی از ویژگی های منطقه کویری بیدگل را سطح بالای آب نسبت به دیگر مناطق کویری اعلام کرده و می گوید: به علت سطح محکم سفره ها در این منطقه شما حتی در عمق یک متر تا 5/1 متری نیز به آب می رسید. این کشاورز ادامه می دهد: در اواخر سال زمین برای کشت تسطیح و اطراف آن با محافظ توری برای جلوگیری از ورود حیوانات موزی محفوظ می شود و بعد از این که تخم هندوانه را کاشتند، یک ماه بعد برای برداشت هندوانه باز می کردند. وی پایین بودن قند هندوانه و پوست ضخیم آن را از جمله ویژگی های هندوانه های دیم چاله های سنبک بیدگل ذکر کرده و اضافه می کند: به علت خواص دارویی این محصول کشاورزان رغبت آنچنانی به فروش آن نداشته و برای مصرف خانواده خود از آن استفاده می کنند و حال آنکه این محصول با توجه به خاصیت دارویی مشتریان ویژه خود را دارد.